Taggar:

Mästerlik akustik i havsnära villa

Agneta och Johan Götesson har maxat utsikten från sitt hus i Frösakull, en knapp mil norr om Halmstad. Lika viktigt som utsikten mot havet och sanddynerna är husets ljudmiljö – god akustik är nämligen något Johan verkligen brinner för. Ibland är det bra att ta god tid på sig. När Agneta och Johan Götesson köpte sin sommarstuga, 100 meter från sanddynerna vid Frösakulls strand strax norr om Halmstad, var tanken att stugan skulle rivas året efter för att ge plats åt en en-och-en-halvplansvilla.
– Men vi förälskade oss i huset som var väldigt charmigt inrett av de förra ägarna. Vi bodde här hela fem månader om året och övriga sju månader i vår villa i Bergsgård en liten bit härifrån, säger Johan.

En-och-en-halvplansvillan som ritades först blev inte godkänd av Byggnadsnämnden och i efterhand är Johan väldigt nöjd med att det blev så. Familjen kunde i lugn och ro undersöka var på tomten de bästa utsiktspunkterna finns, bland annat genom att stå på stegar och klättra upp intill sommarstugans skorsten. En av utmaningarna var att ta hänsyn till det hus som ligger mellan familjen Götessons tomt och strandens sanddyner.

Enplanshus med utsikt

Lösningen blev till slut ett enplanshus i modern stil med stor takterrass. För att maximera utsikten höjdes betongplattan med en meter jämfört med sommarstugans grund. Villan är influerad av arkitekturen vid Medelhavet och Spanien i synnerhet. Det visar sig bland annat genom att garagets och entréns ytterväggar är täckta av klinker.
– Detta huset blev mycket bättre än det första vi ritade. Nu har vi nästan ingen insyn alls samtidigt som vi har hittat många fina siktlinjer som ger oss fantastisk utsikt över Tylön och havet. Och terrassen blev makalöst fin, säger Johan.

Valet av arkitekt var givet. Huset är ritat av Tomas Stringdahl, industridesigner, arkitekt och vän till familjen. Han har bland annat designat produkter för kontorsinredningsföretaget Götessons som startades av Johans pappa.
– Vi har haft ett bra samarbete. Vi har ändrat mycket under resans gång och tänkt igenom alla lösningar ordentligt tillsammans. Tomas har kommit med många fantastiska idéer och det är han som har ritat och skapat huset.

Planlösningen påminner om den gamla sommarstugan med stora, öppna ytor för social samvaro. Öppenheten förstärks av bostadens många glas- och skjutpartier som vetter mot havet samt de spegelförsedda garderoberna i hallen. Tomas rekommenderade Schüco och företagets skjutpartier spelar en avgörande roll för att kunna förverkliga alla siktlinjer som noggrant tagits tillvara.
– Vi vill ha så mycket sikt som möjligt. Vi har stora skjutpartier i vardagsrum och kök, i det friliggande kontoret och i attefallshuset, i trapphuset, dotterns sovrum och i badrummet. Vi valde Schüco för att det står för kvalitet. Profilerna är tunna och skapar en snygg inramning av utsikten. Glaspartierna är dessutom ljudisolerande. Det är väldigt tyst här även om det piskar på ordentligt ute med regn och blåst, förklarar Johan.

Akustik med behaglig stämning

Ljudet ja. Akustik är viktigt för Johan, som bland annat jobbar med produktutveckling på Akustikmiljö, ett dotterbolag till Götessons.
– Det är lite typiskt mig att satsa mycket på akustiken. Jag vill leva som jag lär. När vi har vänner på besök imponeras de av den sköna stämningen. Den beror i hög grad på att ljudet inte studsar tack vare vår genomtänkta akustiklösning. Den är ett måste i och med att det finns så många hårda ytor.

Allmänytorna har slipade betonggolv och glasytorna mot väster löper längs hela långsidan. Det ställer stora krav på akustiklösningen. Innertaket består av vitpigmenterad ekribb. Ovanför ligger en svart, genomsläpplig akustikduk följt av ett 28 mm tjockt ljudabsorberande kärnmaterial som Akustikmiljö utvecklat. Ovanför det byggplast samt 50 mm isolering. Samtliga lager bidrar till ljudisoleringen. Utöver taklösningen finns det även ljudabsorberande material i innerväggar samt stora, ljudabsorberande tavlor på väggarna.
– Det ger en väldigt behaglig ljudnivå. Folk börjar bli medvetna om vad akustiken betyder i ett hem. Vi har varit 40 personer här på fest, utan att ljudnivån stört. Och dottern kan ösa på för fullt med musik med sina kompisar på sitt rum, det hörs inte hit ut till köket.

Materialval som harmoniserar

Materialmässigt samspelar glas, trä, betong, tegel, kakel och puts i en varm och lugn färgskala, både inne och ute. En trappa i glas och trä leder upp till den enorma takterrassen som bjuder på ett ute-spa och fantastisk utsikt över Tylön, Kattegatt och sandstranden. Materialvalet på terrassen känns igen från trädäcket utanför vardagsrum och kök. Däcket är gjort av ekotrall, som utvinns från uttjänta gummiträd.

Utöver de mångtaliga skjutpartierna är samtliga fönster från Schüco. I trappuppgången till takterrassen sitter ett jättestort takfönster, gjort i ett stycke. Från en utsiktsbänk ovanför trappan kan familjen beundra utsikten genom fönstret. En annan speciallösning är takfönstret ovanför dubbelduschen i huvudsovrummets badrum. Fönstret har samma mått som duschutrymmet och ger ett fint ljus på de kaklade väggarna.
– Huset blev bättre än jag tänkte mig. Jag var lite nervös för materialvalen, det är svårt att föreställa sig dem innan de kommer på plats. Men det blev bra, vi har fått mycket beröm för att allting är så snyggt ihop.

Om reportaget

Artikel från Schüco – en ledande leverantör av högkvalitativa fönster, dörrar och fasadsystem i aluminium, komposit och stål. 

Text: LARS ÖSTERLIND
Bild: ANDERS SÄLLSTRÖM

Läs mer på schueco.com