Shinrin-yoku – skogsbad på svenska

EN JAPANSK HALLANDSLÄNGA I SKOGEN. Så enkelt formulerade paret Anders och Sara Wennerström planen för sitt fritidshus. Paret bor till vardags i den lilla byn Slöinge i Falkenbergs kommun.  

– Vi bor väldigt fint i ett hus från 1901 som sedan tio år också rymmer ett bageri med tillhörande trädgårdscafé. I takt med att verksamheten växte insåg vi att det behövdes en vilsam plats där vi kunde koppla av från gäster, leverantörer och medarbetare. Man kan i längden inte bo på jobbet, säger Sara.   Planerna tog fart när en lokal leverantör av äppelmust berättade att de kunde frigöra en tomt i ett skogsparti vilket startade en flerårig resa. – Redan tidigt i processen kom vi fram till några egentligen ganska enkla idéer där kontrasten till det vardagslivet i byn skulle maximeras. Skogsbad har sitt ursprung i Japan, där kontorsarbetare på 1970-talet dog av karoshi (dödsfall relaterat till utarbetning). Som ett svar startade myndigheterna på 1980-talet Shinrin-yoku, som på svenska blivit skogsbad.  Idag finns ett hundratal officiella skogsbadsskogar i Japan, och fenomenet sprids fort över världen. Den japanske forskaren Dr Qing Li beskriver skogsbad: ”It is simply being in nature, connecting with it through of our sense of sight, hearing, taste, smell and touch.” Skogsbad går alltså ut på att ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen.
– För att kunna känna oss nära träden, åkern och ljudet av vind och regn tog 
vi redan från början in akustikåtgärder som ett av husets huvudnummer, berättar Anders och fortsätter. Det var en självklarhet i och med att vi valde så hårda material med all glas och betong interiört. Annars hade slammer från porslin, våra röster, musik helt dränkt oss och tagit över ljudbilden. Andreas Hultfeldt från Akustikmiljö besökte bygget på plats och tog fram ett förslag på akustikåtgärder.

– Jag älskade parets idéer om en miljö där ”skogsbadet” kunde avnjutas inifrån huset tack vare de stora glaspartierna. Att frånvaron av inredning och för den delen möbler skulle skapa en närmast tempelliknande offentlig miljö i hårda material med glas och betong. Samtidigt innebar det en akustisk utmaning såklart, säger Andreas. Akustikmiljö tog fram en plan med ett innertak av träribbor som paret designmäs-sigt redan varit inne på. Ribborna med cirka 15 mm mellanrum ligger på tvärs mot längdriktningen vilket ger en diffuserande effekt, dvs de splittrar upp ljudvågorna vilket minskar obehagliga ekoeffekter. Över ribborna ligger en svart akustikduk som döljer hela 133 kvm med ljudabsorbenter. – Anders och Sara ville ha samma uttryck i alla rum. Vi arbetar med EcoSUND som till 50 procent består av återvunnen PET och som klarar fuktiga miljöer. Därför kunde vi rekommendera samma lösning för innertaket även i badrum och tvättstuga. Vi blev otroligt nöjda med resultatet. Ljudmiljön blev till och med ett snäpp bättre än i många kontorslokaler med heltäckande akustiktak. Ljudläckage från ett rum till ett annat, så kallad ljudtransmission, är ett vanligt problem som Akustikmiljö ville minimera. Det uppkommer ofta i privatbostäder på grund av att man inte ljudisolerar innerväggens osynliga förlängning upp till yttertaket. Det innebär att ljud kan passera i utrymmet ovanför innerväggen och under yttertaket. Här kunde Akustikmiljö i samråd med byggaren rekommendera en enkel lösning. – Genom att sätta en skiva med hög densitet ovanför samtliga innerväggar ända upp till yttertak kunde rummen förslutas på ett bättre sätt. Ett enkelt sätt att slippa höra exempelvis duschljud i intilliggande sovrum, avslutar Andreas.