Projekt Batteriet - Skjutsgossen

Projekt Batteriet - Skjutsgossen

Toppmoderna kontorsfastigheten Skjutsgossen

I hjärtat av Södermalm ligger den toppmoderna kontorsbyggnaden Skjutgossen 12, eller Batteriet. Det är ett kreativt nav med en färgglad entré, exklusiv konferensdel, gaming-lounge, gym och takbar med utsikt över hela Södermalm. Innanför tegelväggarna gömmer sig även en unik innergård, restaurang och bar. Och med Polisen som en av fastighetens hyresgäster blev akustiken avgörande när byggnaden skulle renoveras. 

– Vi har arbetat med fastigheten under flera år med syftet att förädla hela byggnaden både exteriört och interiört. Huset är byggt på mitten av 60-talet men har blivit ombyggt och tillbyggt vid många tillfällen under årens lopp, främst under 90-talet. Fasaderna är därför kraftigt förvanskade sedan det ursprungliga utseendet. Vårt mål har varit att försöka återskapa något av den ursprungliga 60-talskaraktären. Kortfattat så har vi tagit fram ett koncept för fastigheten som vi kallar för Batteriet, ”en kreativ hub laddad med energi”, berättar Peter Morander, arkitekt på Studio Stockholm. 

Innergården har tidigare varit helt sluten och endast tillgänglig för fastighetens hyresgäster. Med Studio Stockholms nya koncept har de gjort gården mer publik och även främjat gatumiljön kring fastigheten. I anslutning till den nya huvudentrén har de skapat en restaurang med uteservering och bar, både mot gatan och in mot gården. I och med att vissa hyresgäster i fastigheten har ljudkänslig verksamhet var ljudabsorbenter ett måste. 

”Det är första gången som jag har varit med om att installera ljudabsorbenter utomhus.”

Peter Morander, arkitekt på Studio Stockholm

– Vi har bland annat Polisen som hyresgäst, och på något sätt behövde vi därför dämpa det buller som en uteservering och bar på en innergård kan skapa, säger Peter Morander. 

 

I samråd med Studio Stockholms egen akustiker, Akustikmiljö och Anders Oscarsson på Flexplåt kom de fram till lösningen att klä en av fasaderna på innergården med kassetter av sträckmetall lackerat i mörkgrått, med akustikdämpning bakom.  

– Jag skulle vilja kalla leveransen för en standardiserad speciallösning haha. Produkten, alltså sträckmetallen, är i sig standard men sedan får man i varje projekt måttanpassa kassetterna för varje unikt hus och fasad. Vi har jobbat med Akustikmiljö i tidigare projekt, men aldrig för en utomhusmiljö så det var väldigt spännande, säger Anders Oscarsson på Flexplåt. 

Att använda sig av just sträckmetall för fasader är en uppåtgående trend på grund av att det finns många olika alternativ på både mönster och färg. Det är dessutom ett material som knyter an till fastighetens 60-talskaraktär.

Ljudabsorbenterna bakom sträckmetallen består av Akustikmiljös eget material EcoSUND. Ett unikt material som är motståndskraftigt mot både UV-strålning och nederbörd, och som genom sin uppbyggnad inte kan mögla. EcoSUND klarar även kriterier för märkning i BASTA, SundaHus och Byggvarubedömningen. Med andra ord är det ett material tåligt för utomhusmiljöer. 

Och på frågan om det är vanligt att installera ljudabsorbenter i utomhusmiljö integrerad i fasaden är både Peter på Studio Stockholm och Anders på Flexplåt helt eniga: 

– Det kommer absolut mer och mer, men är än så länge ganska ovanligt. Förmodligen för att det är utmanande att skapa bra akustik utomhus, och fasader är därför vanligtvis mer dekorativa och estetiskt snygga. Men här fanns det en möjlighet att ta fram en dekorativ fasad med akustikfunktionen i och med att det var en innergård med fyra väggar, det ger ju helt andra förutsättningar, säger Anders Oscarsson. 

– Det är första gången som jag har varit med om att installera ljudabsorbenter utomhus. Liknande lösningar vet jag har utförts på undersidan av balkonger. Men bra akustik blir allt viktigare, så vi kommer absolut att få se mer av liknande kreativa lösningar framöver, avslutar Peter Morander.