Nya Drottning Silvias Barnsjukhus

Omtanke, OM såväl patienten som familj och anhöriga, är ledstjärnan vid utformningen av nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Östra sjukhuset i Göteborg. En byggnad som möter behoven av en trygg miljö, utan att kompromissa med högteknologi och moderna arbetssätt.

Ett urbant sjukhusområde. Östra sjukhuset utgör idag en sammanhållen 60- och 70-talsbebyggelse av typen hus i park, med höga lamellhus för vårdavdelningar och lägre hus för behandlingsavdelningar. Vårdens ökade krav på närhet mellan verksamheter medför en förtätning av hela sjukhusområdet till en mer urban miljö med inslag av gator, torg och alléer. Det nya barnsjukhuset utgör en första del i denna omvandling till ett mera stadslikt sjukhusområde. Barnens upplevelse av att möta vården och vårdmiljön har särskilt lyfts fram i projektet. 

Lek och allvar

En av utmaningarna har varit att kombinera en högteknologisk verksamhet, med höga krav på utrustning, hygien och effektivitet, med de önskemål om en trygg, ombonad och lekfull miljö som barnen med sina familjer har. Medelvårdtiden är 2,5 dag, men flera barn tillbringar lång tid på sjukhuset, ibland ett halvår eller längre. Interiörerna har en varm, ombonad karaktär vid ankomsten till sjukhuset, som även synliggör vårdens verksamheter ut till omgivningarna genom stora glaspartier, balkonger och terrasser. En överglasad, grönskande gård ger patienter, föräldrar, syskon och personal möjlighet till paus från behandlingsenheter och vårdavdelningar.

Anhörigmedverkan i fokus

Den nya byggnaden uppförs intill det befintliga barnsjukhuset. Här sker även fler förändringar; operationsenheten utvecklas genom fler och bättre utrustade operationssalar, och intensivvården utökas och förbättrar patienternas integritet. De nya vårdavdelningarna utformas för att underlätta anhörigmedverkan i vårdarbetet och ger möjlighet att övernatta bredvid barnet.

God akustik skapar ett läkande lugn

För att skapa förutsättningar för en barnsjukvård i världsklass krävdes en satsning på en ljudmiljö som är anpassad för varje rum och funktion i sjukhuset. Exempelvis kräver operationssalar stor ljudabsorption för att reducera hårda ljud från tekniska apparater, något som inte bara lugnar patienter utan även förbättrar arbetsmiljön för medarbetare. Sjukvården ställer höga krav på ingående material och produkter. I projektet valde White godkända produkter och utförde egna kompletterande tester. Ett exempel på sådan noggranhet gällde de många print-tavlorna från Akustikmiljö som klarar både brand- och hygienkrav. Duk och ram är avtorkningsbara med sprit och den
ljudabsorberande kärnan är tillverkad av EcoSUND som görs av återvunnen PET. Materialet tål fukt och avger varken gaser eller farliga fibrer. Detta sammantaget gjorde Akustikmiljös produkter till ett naturligt val för den känsliga sjukhusmiljön.