Celsius Uppsala Science Park

Arbetet med Celsius gav Byggstyrning och White utnämningen ”världens främsta BIM-projekt”. Där visade man hur metoden kan användas för att få ut mer värde av BIM-modellen. Vi tar en närmare titt på ljusgården som separerar kontorsytan från laboratorierna.

 Vi ville inte använda en 3D-modell för att enbart rita byggnaden. Vi ville bygga en grafisk 3D-databas för att hantera hela byggprocessen, förklarar Aksel Alvarez Jurgueson, ansvarig för metodik på White Arkitekter i Uppsala.

Bygget av Celsius är unikt. I projektet bestämde projektgruppen med Byggstyrning och White i spetsen för att samverka på ett unikt sätt med alla intressenter – arkitekt, byggare, leverantörer och kund. En förutsättning att uppnå det målet var att arbeta med Building information modeling (BIM) på ett betydligt mer omfattande sätt än tidigare. BIM-modellen som utvecklades under resans gång blev tillslut laddad med så mycket information att den gick att använda som enda bygghandling för hela projektet ned i minsta detalj. Resultatet blev färre byggfel och ändringar samt en fullständig digital tvilling för framtida förvaltning.

– Vi utvecklade sätt att få ut mängder och kostnader samt tog steg på vägen mot att även kunna göra livscykelanalyser direkt i modellen. Bitvis fick vi även fram ”Design-to-Build”-lösningar där underlaget från BIM-modellen är så detaljerat att det fungerar för både kostnadskalkyler, produktion och montage av byggnadselement, berättar Aksel Alvarez Jurgueson. Uppsala Science Park är ett campus som ägs av Vasakronan och hem för cirka 200 företag inom områden som bioteknik, materialteknik, IT och medicin. Där byggdes först Hubben som är ett nav i campus med konferenslokaler och restaurang. White Arkitekter fick i uppdrag att rita Celsius, en kontors- och laboratoriebyggnad på cirka 10 000 kvm som skulle komplettera Hubben.

Celsius är ganska enkel i sin form så exteriören är beroende av subtila detaljer och robusta former för att skapa identitet. Inuti det 48x48 meter stora huset fanns ett behov av en planlösning som rymmer såväl avancerad laboratorieutrustning som kontor, allt på ett flexibelt sätt för att tillåta hyresgäster att komma och gå vilket är naturligt på ett campus. Planlösningen blev därför två hus inuti ett skal: ett hus för kontor och ett annat för laboratorier avdelat med ett atrium. Trappor och hissar ligger på norra sidan av atriet och västra väggen är sned i planvy för att skapa utrymme för olika typer av hyresgäster. – Paradoxalt nog är Celsius helt fyrkantigt men varken traditionellt eller symmetriskt, säger Aksel. Celsius atrium är en avkapad triangelform om 28,5x 9 meter på det bredaste stället och 7 meter där den är smalast. Den högsta delen av atriet har en höjd på hela 24 meter. Det innebär att de lägre nivåerna trots glastaket inte får så mycket naturligt ljus, särskilt runt huvudtrappan, som ligger i den smalare sidan av atriet.

Vidare skulle akustiken i ett sådant stort utrymme tillsammans med dåliga ljusförhållanden skapa en otrevlig lokal att vistas i. I detta smala och höga utrymme med allt ljus som kommer uppifrån ville White skapa en atmosfär med personlighet som är mysig trots utmaningar inom belysning och akustik. – Atrium och ljusgårdar kan ibland förbises eftersom det handlar om kvadratmeteryta som hyresvärden inte får någon intäkt ifrån. Man ser mer atriet som en transportsträcka till och från hyresgästernas lokaler, berättar Aksel och fortsätter. I Celsius-projektet visste vi från början att atriet skulle utgöra en brygga mellan de inre husen och sätta sin prägel på hela gestaltningen. Uttrycket skulle vara unikt och kulmen på resan för Celsius. Som ansvarig samordnare av atriumdelen av projektet hade Aksel två inspirationskällor som ingångsvärde. Den första var maskinhallen i Guri Dam ritad av Carlos Cruz-Diez (se bild på nästa sida). Det är ett större rum, men med vissa rumsliga likheter och problem. Proportioner och ljus är lika. Behovet av att täcka hårda väggar från den grova byggnaden är liknande. Cruz-Diez löste detta genom att använda en panelkonstruktion, Color Additive Works, vars vertikala linjer skapar en dynamisk rytm som relaterar till den mänskliga skalan och gör att besökaren kan hitta sin plats i rummet.

Aksels andra stora referens var det gamla stadshuset i Kiruna där kontrasten mellan tegelväggar och ulltapeter skapar ett mjukt och varmt utrymme. – Att föra in textilier som material ändrar karaktären så totalt. Ljudet och dofterna i ett sådant rum beter sig annorlunda och tar utrymmet närmare besökaren på något sätt, menar Aksel. Arbetet med att bestämma vilka färger och dess placering på väggarna gjordes med ”trial and error”. White använde en funktion skriven i Dynamo för att omvandla bilder till färgmönster och föra in i BIM-modellen så att panelerna kunde namnges och kodas vilket underlättade produktion och montage. Målet var att hitta rätt textilier i rätt färger som skulle efterlikna skogen med dess ljus som stegvis filtreras ned till marknivå med djupa skuggor, men med bibehållen känsla av att ljuset kommer igenom. Runt huvudtrappan användes ett styrsystem för att dimma belysning och kontrollera dess temperatur för att ge en känsla av naturligt dagsljus genom glastaket. En annan sak som bara var möjligt tack vare det BIM-baserade arbetsflödet var samordningen med Helenius som placerade ventilation på ett integrerat sätt med de ljudabsorberande väggpanelerna från Akustikmiljö, något som gör ventilationen till en en del av designen. – Alla idéerna, detaljer och tankar om integration riskerade att gå om intet om inte alla underleverantörer var med på banan, berättar Aksel. Med ett traditionellt arbetssätt hade detta krävt mängder av detaljritningar och möten. Men eftersom alla arbetade i samma digitala ekosystem och 3D-modell minskade behovet av samordningsmöten drastiskt.

Ett nästa steg var att leverera information på ett sätt som var användbart för underleverantörer att beräkna sina kostnader och förbereda sin produktion. Ett exempel på hur arbetsprocessen fungerade gällde atriumväggarnas paneler. Leverantören Aros Akustik fick underlag av White där tanken var att panelerna skulle utgöras av en träskiva på träreglar samt isolering med spännduk och textilier, en ny variant som White tidigare hade använt i bygget av Hubben på campusområdet. Det blev uppenbart för Aros Akustik och White att den här lösningen skulle vara svår och kostsam att genomföra. Med stöd och förståelse från 3D-modellen kunde Aros presentera ett alternativt förslag baserat på EcoSUND, ett ljudabsorberande material från Akustikmiljö. – Med Aros idé om paneler med tygomvik runt kärnmaterialet fungerade panelerna som en slags vackra kuddar. Det blev en perfekt lösning för projektet där vi kunde kombinera en ljudabsorberande funktion med bibehållen estetisk, berättar Aksel. Panelerna hade dessutom betydligt lägre vikt och kunde monteras på stående plåtprofiler med kardborre vilket dramatiskt sänkte kostnaderna. – Jag har hört många gånger om Digital-Twins men aldrig sett detta vara helt gjort, det här är första gången jag har sett det bli verklighet, och jag måste säga att det är mycket tillfredsställande att vara en del av det. Det går att missuppfatta processen som att det var något som bara ägde rum i den digitala modellen. – Det var många timmar av diskussioner och handritningar som hjälpte oss att definiera detaljerna, identifiera problemen och peka på lösningarna, men vi behövde inte använda traditionella detaljritningar för att presentera dem eftersom vi löste alla problem samtidigt som vi modellerade dem i 3D. – Jag menar att modellbaserad design inte påverkar kvaliteten på den producerade arkitekturen eftersom det handlar om att känna till verktygen, skapa logiska och tydliga system för att hantera problem och utmaningar i ett projekt samtidigt som vi tillför de kreativa färdigheterna vi har. Att arbeta modellbaserat skiljer sig inte från pappersbaserade projekt. Den stora skillnaden ligger i fördelarna där kommunikation och samarbete förbättras, avslutar Aksel Alvarez Jurgueson. Ett kvitto på att processen varit effektiv i projektet med Celsius är att byggnaden kunde lämnas till kund före utsatt tid. Kontors- och labbhuset Celsius i Uppsala blev utsett till världens främsta BIM-projekt på buildingSMART Virtual Summit där Byggstyrning tog emot priset.