Villa Marita

Australieninspirerad villa i Båstad med hav och natur som närmsta granne. "– Bara för att det är strikt och modernt behöver det inte vara kalt och tråkigt." Och Tomas Stringdahls villor är allt annat än tråkiga. Hans iögonfallande design har bland annat uppmärksammats i SVT:s program Husdrömmar. Mindre känt är Tomas arbete med boendemiljö och husets funktioner. Under flera år har akustiken kommit att spela en allt viktigare roll.

Tomas Stringdahl är en av sin generations mest mångfacetterade svenska designers. Hans senaste verk, Villa Marita i Båstad, är inspirerat av Australien där naturliga element får ta plats. Gränsen mellan ute och inne suddas ut och blir nästintill obefintlig genom att stora glaspartier bjuder in hav, sanddynor och natur att bli en del av inredningen. Som en rörlig bakgrundsbild eller målning. Det tillsammans med en noggrant planerad akustiklösning skapar harmoni – något som är genomgående i alla Tomas verk.

Vad var inspirationen till ditt senaste projekt Villa Marita?

– Jag blev kontaktad av ett par som bad mig designa deras fritidshus i Båstad. Under vinterhalvåret bor de i Australien och ville därför att huset i Sverige skulle influeras av den australiensiska känslan och atmosfären. Det vill säga vitt och ljust med stora fönster, putsat stengolv och vitputsade stenväggar inne, samt en liknande fasad ute. Med tre meter takhöjd, hårda och kalla material, öppna ytor och mycket volym blir akustiken extremt viktig för att kunna skapa en mysig och stämningsfull miljö. 

Är akustiken ett bestående inslag för dig när du designar villor? 

– Alltid! Dels för att träribblösningarna som jag jobbar med i taket är väldigt snygga, dels för att det är något som modern arkitektur kräver i och med hårda ytor och stora fönster. Bra akustik är egentligen ganska anonymt och sällan något man tänker på. Det är aldrig någon kommer hem till mig och säger ”wow vilken bra akustik du har i ditt hus” (om man inte är yrkesskadad som jag är haha). En dålig och obehaglig ljudmiljö utmärker sig däremot desto mer, och den vackra designen hamnar då i skymundan. Jag har varit i alltför många väldesignade lyxvillor där miljontals kronor har spenderats på i princip allt utom ljudmiljön. Därför ger jag alltid förslag på en akustiklösning eftersom jag vet hur avgörande det är. 

Hur såg akustiklösningen ut för Villa Marita? 

– Innertaket är klätt i massiv ekstav, som träribbor, med Akustikmiljös ljudabsorberande material EcoSUND under, samt Akustikmiljös produkt DUK som ligger som ett ytskikt mellan ljudabsorbenten och träribborna. Något som funkar väldigt bra i just ribbtaken är att jobba med belysning i form av skenor där lamporna löper i linje längs med ribborna. Dessa kan vara konstruerade på olika sätt såsom till exempel kronlampor och spotlights. Akustiken blir därmed en del av en snygg designlösning som dessutom lyfter arkitekturen och hela känslan i huset.

”Bra akustik är egentligen ganska anonymt och sällan något man tänker på.”

Kan du berätta något mer om den australieninspirerade arkitekturen för villan?

– Huset är byggt i en stram, strikt och enkel fyrkantig form, inspirerad av moderna australiensiska paviljonghus. För att göra ett sådant ganska enkelt hus intressant är detaljerna viktiga. Bara för att det är strikt och modernt behöver det inte vara kalt och tråkigt. Andra egenskaper som är utmärkande för den sortens hus är öppen planlösning med glas som ersätter mycket av väggutrymmet, och ett inomhus-utomhusflöde med hänsyn till landskapet. Det är därför inte ovanligt att man ”vinklar” huset för att rama in vyer av den lokala omgivningen. I Villa Marita designade jag fönster från golv till tak där den största glasytan är fyra fönsterrutor på 6,5 x 6,5 meter. Det är stort även i min värld. 

Berätta lite mer om detaljerna och designlösningarna för Villa Marita. 

– I och med husets hårda och kalla material ville jag få in en hel del trä i både kök, trappa och innertak för att skapa ett mysigt och harmoniskt yttryck. Träribbtaken följer dessutom med hela vägen ut vilket ger en ombonad känsla även på uteplats och terrass. Utomhus har jag också jobbat med infällda stuprör som blir en snygg detalj i fasaden. Rund natursten omringar huset och mjukar upp den kantiga formen. 

Den rundade trätrappan med glasräcke ser ut som ett projekt i sig? 

– Det var det haha. Trappan, med frihängande trappsteg, löper runt en central vägg i huset och därför har vi även fått göra glaset krökt som i en stor radie. Det är ganska ovanligt och komplicerat att jobba med välvt glas, och det här var faktiskt första gången jag använde den metoden för just ett räcke. Nästa gång blir det nog i form av ett välvt hörnfönster till ett hus, det skulle vara häftigt!

Villa Marita

Villa Marita

Australieninspirerad villa i Båstad med hav och natur som närmsta granne.

Ta en närmare titt på huset och hitta inspiration.