Taggar:

Hur skapar jag en optimal hall för padeltennis?

  • Akustikmiljö hjälper Padel Zenter md ljudabsorbenter
    Akustikmiljö hjälper Padel Zenter md ljudabsorbenter
  • amacoustics ceiling sound absorbent
  • amacoustics ceiling sound absorbent
  • amacoustics ceiling sound absorbent

LÄTT Bygelabsorbent

LÄTT är en prisvärd lösning som monteras styckvis och därmed inte inkräktar på befintliga installationer såsom ventilationskanaler, elkablar, belysning eller larm.

När Thomas Sandström och Zlatan Ibrahimovic bestämde sig för en satsning på den nya racketsporten i Årstad visste man en sak: Ska det göras, så ska det göras ordentligt.

”Det är en dröm som går i uppfyllelse. Padel är en sport på frammarsch och därför är det stort för mig att kunna erbjuda en modern hall med de allra bästa förutsättningarna för alla att spela, för både proffs och nybörjare”, sa Zlatan till Expressen tidigare i år.

Padel Zenter i Årsta huserar i ett ombyggt gammalt lagerhus vilket har haft både för och nackdelar. Den viktigaste fördelen var att det inte var något problem att få till en hög takhöjd, något som sporten bygger på. Thomas som har spelat mycket tidigare och sett andra banor och deras brister ville med Padel Zenter åtgärda dessa brister. Han sammanfattar fyra punkter som måste vara i absolut toppklass innan arbetet kan gå vidare med att förbättra detaljer.

Banorna

På Padel Zenter i Årsta finns nio banor och en center court av absolut toppkvalité. Alla banor är godkända för spel på högsta internationella nivå. Banorna är levererade av det företag som även bygger banorna för World Padel Tour.

Högt i tak

Med hela 12 meter upp till tak hanteras alla krav även för professionella turneringar. Det ligger också en trygghetskänsla som spelare att veta att lobbar inte är några problem menar Thomas.

Belysning

Belysningen håller högsta internationella klass med ett högt Luxtal och är speciellt byggd för idrott med optimerad ljusspridning och minimerad bländning. Belysningen är också viktig med tanke på det höga taket då bollen även vid höga slag inte ska kunna hamna i skugga.

Akustik

Thomas har vid spel i andra hallar blivit störd av buller och dålig akustik. Padeltennis är en sport med hårda racketsmällar och skrik mellan medspelare (padel spelas alltid i dubbel) vilket ger höga ljud. I Sverige spelar vi ofta inomhus på grund av klimatet, och i kombination med att banorna omges av fyra glasväggar, förstärks bullret ytterligare. För att ta hand om buller som reflekteras mot innertaket har man använt bygelabsorbenter i taket, en praktisk lösning då ljudabsorbenterna kan monteras in i mellan andra installationer såsom befintliga fläktsystem och takkonstruktion. På Padel Zenter finns även ljudabsorbenter med printmotiv som ger inspiration och lyfter varumärket visuellt.

Resan för Padel Zenter fortsätter med nya anläggningar runt om i Sverige. Näst ut är Jönköping men fler orter är planerade. Vi fortsätter med Padel Zenters idé om att bygga större anläggningar med minst åtta banor där padelsporten sätts i fokus, berättar Thomas.

Fakta Padeltennis

Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Padel är en av världens snabbast växande sporter. Det är lätt att lära sig och roligt att spela. Det är till exempel Spaniens näst största sport efter fotboll. Reglerna sattes i början av 70-talet och 1991 bildades International Padel Federation. Sedan 1992 arrangeras världsmästerskap.

Padel spelas på en 10×20 meter stor plan med ett nät i mitten, precis som i tennis fast mindre. Till skillnad mot tennis använder man sig av väggarna i likhet med squash. Runt planen löper en 2,5 meter hög glasvägg och över den ytterligare 1 meter galler.

Thomas Sandström, Padel Zenter