Taggar:

Så Mycket Bättre ljud i Argle Bargle Studio

  • Sound absorbing wall and ceiling panels.

NIVÅ Ljudabsorberande vägg- och takpaneler

NIVÅ förbättrar akustiken och bidrar till ett eget uttryck med sitt särskilda formspråk. Panelerna kan varieras för att bilda unika mönster i olika färger, med eller utan textil.

Wow! Vad skönt att få komma till en studio som är så avslappnat mysig och trevlig att spela in i – ja att bara vara i.Så säger Louise Hoffsten, aktuell i TV4s musikprogram Så mycket bättre om nyligen färdigställda Argle Bargle. Studion drivs av Stefan Örn och har gjorts i ordning som en optimal arbetsplats för hur musik skapas idag. Modern musik görs inte längre i studios med jättelika mixerbord i nakna lokaler. Istället ställs högre krav på komfort, att det ska vara en kreativ arbetsplats. Akustik fick en pratstund med Louise om studios, musiken och hur hon arbetar idag.

Vilka är dina inspirationskällor och vad lyssnar du på idag?

Trist nog får jag erkänna att det är samma musik som när jag var 17 år. Jag jobbade i en skivaffär som min pappa ägde, och nu pratar vi på den tiden då man inte hade tillgång till all musik, hela tiden. Led Zeppelin, blues, ja det är mycket musik jag inte verkar kunna slita ut.

Hur fungerar studioarbetet och ditt musikskrivande idag?

Förr var studioarbetet mycket mer tekniskt. I studion fanns dyra mikrofoner och mixerbord som var svindyra. Jag var tvungen att vara väldigt förberedd då studiotimmarna var dyra. Idag sker så mycket på dator. Vilken tonåring som helst med rätt kunskaper kan i princip spela in musik som kan slå i hela världen. Då är det andra saker som blir viktiga med studiomiljön. Nu för tiden skriver man låtar även i studion. Och då är det extra viktigt att man orkar vara på plats under lång tid utan att bli trött i huvudet. Här kommer givetvis en bra akustik in i bilden. Jag har även en make som inte tål störigt ljud utan att hjärntröttheten sätter in, så jag gillar bra akustik överallt! Själv har jag även fått utveckla nya metoder i studion för att föda fram min musik. Har MS sedan länge så gitarrspelet är det inget vidare med. Jag sjunger och spelar upp ljudsnuttar hur jag vill att det ska låta för Stefan och andra musiker. För sången, det har varit min styrka hela tiden.

Lousie Hoffsten

Hur ser en drömstudio ut?

Stefan har kommit långt med sin studio! Det finns en sådan skön atmosfär som gör att jag känner mig helt trygg. Vi har ju spelat in samtliga låtar för TV-programmet här och ibland var vi väldigt många i studion samtidigt. Så att studion är trivsam är otroligt viktigt. Bara en sak saknas, det som sitter i väggarna. Jag har spelat in i ryktbara studios i både Memphis och Stockholm, exempelvis i Polarstudion och Atlantis. Känslan av att stora artister har jobbat där betyder mycket. Men Stefan är på väg så det är väl bara en tidsfråga.

Har du något favoritljud/sound?

Jag gillar det lite rockigare soundet men som sångerska måste jag ändå säga ”rösten”. I Så mycket bättre var det en otrolig känsla att höra så olika röster och hur de låter. Tänker på själva klangen i till exempel Albins (Lee Meldau) och Linneas (Henriksson) röster! Och hur man behandlar tystnaden i musiken, det är då det svänger och kontrasterna kommer fram! Rösten är också det känsligaste instrumentet, du ska veta att det var nervöst att sjunga de andras låtar. Tänk själv. Att spela covers när orginalartisten sitter där och lyssnar!

Stefan Örn om studion

Argle Bargle ligger dolt för omvärlden på Dalagatan i Stockholm. Man kommer in via lummiga innergårdar och in i en egen värld, en musikbubbla, berättar Stefan Örn. Studion fungerar väldigt bra att skriva låtar i eftersom den är så ombonad att man trivs. Och här kommer en bra studioakustik in i bilden, fortsätter Stefan. Under studiobygget hjälpte Akustikmiljö mig att få till en bra grundakustik med ljudabsorbenter i tak och väggar. Sedan tillförde vi extra absorbenter för att kontrollera ljudvågor i vissa frekvenser. Något som verkligen gett ett lyft till känslan är att jag kunde välja färg och form på flera av de kompletterande absorbenterna så de sticker ut visuellt. Det handlar om en riktigt fräck fondvägg med 3D-känsla och matchande gardiner samt skärmar med snyggt printmotiv som jag kan flytta runt efter behov. Jag ville också jobba med ergonomin eftersom det blir en hel del sittande när jag jobbar på datorn. Och jag kan verkligen rekommendera OFFICE BALLZ från Götessons, den stärker core-musklerna så att man inte blir en sådan där typisk soffpotatistekniker, avslutar Stefan med ett leende.

Fakta LOUISE HOFFSTEN

Louise Hoffsten fick sitt stora genombrott 1993 med hitlåtar som ”Let the best man win” och vann samma år både Grammis och Rockbjörnen som bästa kvinnliga artist. I år släpptes hennes tjugonde album, ”Röster ur mörkret” som handlar om livet på skuggsidan. På 90-talet fick Louise diagnosen MS (multipel skleros) och har blivit en förebild för många genom sitt sätt att arbeta vidare trots sjukdomen.

Fakta STEFAN ÖRN

Stefan Örn är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare och producenter, känd inte minst från sina framgångar i Melodifestivalen där han arbetat med artister som Carola, Loreen och Louise Hoffsten. Stefan har även jobbat tillsammans med Anders Bagge och gjort musik för bland andra Madonna, Janet Jackson, Céline Dion och Enrique Iglesias.

Relaterade produkter