Taggar:

PRINT skapar ljud- och bildmiljö

PRINT Ljudabsorberande tavla

Inred med tavlor av hög kvalitet. Använd egna foton och illustrationer eller välj något från vår bildbank.

Låt ljudabsorbenten bli en väggdekoration och skapa ett konstverk som speglar din personlighet, din sinnesstämning eller din företagsidé – eller helt enkelt får dig att må bra. Det är tanken med Akustikmiljös PRINT, en ljudabsorbent som kan förses med vilket motiv som helst. Men vad ska man välja? Vi frågade två bildproffs om råd.

Inför den här intervjun fick våra experter, fotograf Linda Tengvall och illustratör Maria Kask, i uppdrag att välja en favoritbild ur sin egen produktion. Sedan förstorade Akustikmiljö upp och printade ut bilderna och monterade dem på varsin ljudabsorbent. Nu står de båda motiven lutade mot väggen i Linda Tengvalls studio i det gamla ordenshuset i Slöinge och granskas av sina upphovsmän. Av en ren slump har både Linda och Maria valt svartvita bilder: Linda en trolsk skogsbild, Maria ett kvinnoansikte i tusch.

– Att se sin egen bild förstorad på flott material känns roligt och det ser väldigt ståndsmässigt ut, säger Maria och tycker att bilderna gör sig lika bra stående på golvet som hängande på väggen tack vare formatet.

Lindas bild är hämtad från hennes magisterexamensutställning då hon studerade modefotografi i London. Den ger ett omedelbart John Bauer-intryck med den lilla ljusa flickan mot den stora skogen i ett lite hotfullt perspektiv.

Jag längtade nog hem till svensk natur under den tiden, säger Linda, som tog bilden i skogarna utanför Ullared som en del av en serie naturbilder med sagolika inslag. Hon är nöjd med printen och gillar att den inte har någon synlig ram. Det är ett fritt och otyglat motiv, det ska inte ramas in, säger hon. Den här kommer jag nog att hänga upp ovanför matplatsen hemma. Det kommer att passa bra med ljuddämpningen där när man har många barn vid bordet. Men den skulle definitivt kunna passa i ett väntrum eller en reception, där folk har tid att fantisera kring bilden, drömma sig bort lite till naturen och skapa sig en egen historia.

Ratad tapet

Marias bild var från början en ratad skiss till ett tapetmönster. Den skissades snabbt ned på en liten bit papper med en OH-penna, men trots att den inte kom med i mönstret har hon senare låtit förstora den och har den upptejpad på väggen. Jag har inte speciellt många av mina egna bilder hemma. Men den här bilden satte jag upp en gång när jag skulle få besök och behövde något som kunde ta fokus från den obeskrivliga röran i min lägenhet.

Hon går nära och tittar. I förstoringen ser man hur OH-pennans tusch sprätt ut och gjort linjerna ojämna.

Den är fin. Den passar hemma hos mig som en kontrast till röran. Sådana här tavlor hänger folk ofta upp i vita, stilrena miljöer, men jag tycker att den passar lika bra mot en mönstrad tapet i ett rum med mycket saker. Ansikten och porträtt, hur enkla de än är, fångar ens uppmärksamhet och man söker instinktivt objektets blick som åskådare. 

De är båda ganska kritiska till den generiska kontorskonsten. Bilder som valts på någon slags vetenskaplig grund om vilka färger som skapar ett gott arbetsklimat eller en lugn stämning, bildserier utan själ som är tänkta att passa alla och inte uppröra någon. Motiv som valts bara för att det ska vara något snyggt som matchar på väggen.

Om ljudmiljö

Diskussionen glider över på ljud och ljudmiljöer. I Lindas studio, där det förr hölls ordensmöten och större sammankomster, är det högt i tak. De vackra gamla furugolven är nakna och fönstren gardinlösa för att ljusinsläppet ska bli så stort som möjligt. Det är inte mycket som dämpar buller. Men jag har ljudabsorberande anslagstavla och har klätt in sidorna på skrivbordet med ljudabsorbenter, säger Linda, det har hjälpt till.

 Marias pappa är akustikingenjör och själv är hon mycket uppmärksam på bullriga och skramliga miljöer. Jag brukar ha mina kundmöten ute på restauranger eller kaféer och har en mental lista över var ljudet funkar. Är det för högljutt kan man varken vara kreativ eller kommunicera speciellt bra. Hotellobbys brukar faktiskt vara de bästa ställena att ses på, säger hon.

Kombinationen konst och ljuddämpning tycker de båda är en smart lösning som fungerar på de flesta ställen. Eftersom det oftast är nödvändigt med bullerminimering blir det ju en bonus om den kan höja rummet estetiskt med en bild, säger Maria.

Personliga råd

Ska de ge några handfasta råd till dem som står inför att välja bilder till hemmet, kontoret eller någon offentlig miljö, så är det att tänka personligt. Många inreder med någon annan i åtanke, men det tycker jag är vansinne. Man ska omge sig med sådant som gör en lycklig nu, säger Linda. Och ha i åtanke att på en arbetsplats är det många olika smaker som ska samsas så att man låter folk få vara med och välja, säger Maria. Jag tänker på att det ju sägs att man inte i samma utsträckning får hörselskador när man lyssnar på musik man själv tycker om. Jag tror man kan översätta det till bilder. Någon kanske känner sig jätteglad av en bild på Frankensteins monster, någon annan inte.

Att välja företagskonst utefter varumärkesimage tycker de att man ska vara försiktig med. Det kan vara snyggt om det görs på ett bra sätt, men varje kontor är unikt, så att använda samma metod och regler för alla lokaler är ängsligt, tycker Maria. Om folk kunde sluta tänka så mycket och gå på känsla och vad man gillar i stället! Då gör bilden så mycket större intryck, säger Linda.

Och de är överens om att det stora formatet kan göra imponerande bilder av det mesta; barnteckningar, telefonklotter, semesterfoton. Ett annat råd från dem är dock att inte fastna i tanken att det måste vara stora, maffiga bilder i offentliga miljöer – det går lika bra med flera mindre bilder i grupper av ramar. Och ljudabsorbenter funkar ju i många format.