Taggar:

Akustikmiljö lägger hela ljudpusslet

Tidningen Akustik

Akustik är en inspirationstidning från Akustikmiljö och Götessons för alla som arbetar med vackra och funktionella miljöer, givetvis med ett extra fokus på ljudmiljö.

Efter mer än 20 år i branschen har Akustikmiljö samlat på sig en ansenlig mängd erfarenhet. Det blir tydligt när säljchef Andreas Hultfeldt, kreativ chef Johan Götesson, platschef Patric Gustafsson och montör Andreas Jonsson ska lista typiska, kluriga exempel på när Akustikmiljö har gjort det där lilla extra för att bidra till att kunderna blivit nöjda. 

Som på den väldesignade sopanläggningen där ett ekande konferensrum med alla väggar i glas fick smarta magnetupphängda PRINT ljudabsorbenter med egna motiv på båda sidor. Eller på premiumstallet med tillhörande restaurang där ytskikten behövde vara extra tåliga och lätta att rengöra på vissa ställen och ljudabsorbenterna viktiga designelement på andra.

– Vi levererar till allt från flygplatser och sporthallar till bibliotek och musikstudios. Alla lokaler och ljudmiljöer är olika, alla kunders definition av en ”behaglig ljudmiljö” är olika. Våra produkter är väldigt ofta speciallösningar som vi har tagit fram i vår egen produktion här i Falkenberg, i nära samarbete med kunden från idé till montage, säger Johan Götesson.

Från och med årsskiftet kommer kunderna att tydligare märka att Akustikmiljö är en partner att räkna med när hela ljudpusslet ska läggas. Goda idéer, flexibla lösningar och snabb hjälp finns att få för varje steg på vägen.

Första pusselbiten

När kunden – ett byggbolag, en arkitekt eller en fastighetsförvaltare till exempel – hör av sig med en förfrågan eller ber om råd. Bakom ett till synes enkelt önskemål om ”bättre ljud” ligger många olika parametrar, förklarar Andreas Hultfeldt.

– Det handlar om att få ihop de akustiska kvaliteterna och design med alla de regler och krav som finns för till exempel offentliga miljöer och samhällsbygg, som byggregler, brandtester, ljudtester, krav på hygien, emission och korrosion. Plus att vi med vår kompetens och erfarenhet kan skruva till riktigt skojiga lösningar. Vi kan ta över ett färdigt idéunderlag eller en kravställning från arkitekt eller akustiker, eller sitta med initialt i en projektgrupp och sätta vår prägel på hela projektet. Man kan välja allt från konsultation till enstaka produkter, helhetslösning eller delar, säger han.

Nästa pusselbit

Lösningen som jobbats fram landar i produktionen i Falkenberg. Alla förslag och önskemål ska nu bli verklighet, en process som platschef Patric Gustafsson basar över. I grunden finns ett antal produkter och monteringslösningar att utgå ifrån. Men nästan alltid tillkommer något ytterligare i stil med ”fast skulle man kunna…”, ”går det att fixa…” eller ”just i det här fallet behöver man ta hänsyn till …”. Sådana utmaningar är de allra bästa.

– I fallet med de magnetupphängda printarna i konferensrummet av glas kunde vi inte fästa i tak eller ställa på golv. Så då fick vi räkna på vikt, glasets tjocklek, magneternas kraft genom det, och glidfunktionen som uppstår på glas, säger Patric, och tillägger att magneterna också ställde till det i lamineringen eftersom de drogs till värmeplåtarna av stål.

Ett annat exempel är när stadsbyggarnas idéer om förtätning av stadsmiljöer kräver att buller från trafik dämpas och absorberas för de boende. Det blir en allt vanligare förfrågan och kräver nytänk för att fungera i utomhusmiljöer. Det löste Akustikmiljö nyligen i ett danskt projekt.

– Husen närmast trafiklederna fick EcoSUND-absorbenter i galvad ram på sina franska balkonger, så även när balkongdörrarna är öppna blir ljudnivåerna lägre inomhus, förklarar Andreas Hultfeldt.

Inte direkt en standardlösning. Men kanske just därför extra kul att jobba med.

– Att hitta den bästa lösningen för kunden är viktigare än att sälja. Där ligger egoboosten – att kunden blir nöjd och att det funkar, säger Patric Gustafsson.

Pusselbit – leverans och montering

Ytterligare en pusselbit är leveransen och monteringen. Akustikmiljö levererar och monterar inom en 20-milsradie från produktionen i Falkenberg.

– Men vi försöker att säkerställa alla leveranser och montage med egen personal som har rätt utrustning. Det handlar ju om mjuka produkter och textila ytor. De är väldigt känsliga och vi vill att slutfinishen ska vara top notch. Då får det inte hända något på vägen – man kan ju inte spackla efteråt precis, säger Patric Gustafsson.

Montörerna har all utbildning som krävs för att klara av allt från standardmontage till klurigare uppgifter. Montör Andreas Jonsson langar upp alla sina certifikat och intyg i form av olika plastkort på bordet. Och berättar om montage på hög höjd mitt i pågående verksamhet, eller när han satte upp ljudabsorbenter i ett slakteri för att lugna grisarna, eller den gången när han fick stå och balansera på kanten av en fylld barnbassäng för att montera undertak.

– Jag behöver vara en flexibel och serviceinriktad problemlösare, konstaterar han.

Det händer ofta att han får lösa något på plats.

– Det är sällan verkligheten stämmer helt överens med arkitektens ritningar. Man får fundera och justera lite. Det dyker upp ett rör som inte är utritat, väggarna är inte raka eller belysning ska upp som man inte tänkt på. Så är det hela tiden. Därför är det bra när det är vi själva som monterar så att kunden inte behöver få extra bekymmer. Vi är duktiga på att lösa det till kundens fördel utan att det blir merkostnader eller tar längre tid, säger han.

Sista pusselbiten – inredning

Sista pusselbiten, i vissa fall, är inredningen – och där kommer Götessons sortiment och konsulter in i bilden. Flera av Akustikmiljös standardprodukter har tagits in i sortimentet under varumärket By AM Acoustics (Akustikmiljös namn för exportmarknaden), och utöver det finns mängder av ljudabsorberande inredningar att addera, inklusive gardiner. Plus företagets kompetens och sinne för detaljer.

– Kunden ska känna sig trygg i att oavsett rum eller lokal, kan Akustikmiljö fixa ljudet. Utmana oss gärna

– det finns inga begränsningar, säger Johan Götesson.

Fördelar med Akustikmiljö

Fördelarna med Akustikmiljös totallösningar är många. Den främsta kanske att kunden slipper bekymra sig. Akustik kan vara är komplext, och det händer att kunder ofta upptäckt en bit in i processen att han eller hon inte vet hur de ska tackla problemställningen. De har kanske tagit kontakt med en konsult som debiterat tiotusentals kronor för att ta fram en teoretisk lösning men inte något material. Akustikmiljö kan då vara länken mellan teori och praktik och som kompetent materialleverantör ge besked om vilka akustiklösningar som kommer ge ett önskat resultat.

Akustikmiljö blir forumet där tekniken och estetiken möts.

”För kunderna är det väldigt mycket enklare när de vet att vi kan leverera en totallösning. Och tryggare när de vet att vi är med hela vägen”.

”Det säkerställer också kvaliteten eftersom det finns någon som har kollen i varje led”, säger Andreas Hultfeldt.

Totalekonomiskt blir kostnaden dessutom lägre eftersom Akustikmiljö har koll på marknadens utbud och vad som går att göra. Fokus på det långsiktiga och hållbara – att bygga något som håller både vad gäller material och stil – gör också att det finns en samhällsekonomisk nytta som Akustikmiljö alltid strävar efter.

Och som en extra bonus blir själva jobbet roligare. ”Vår arbetsplats blir mer kreativ. Alla utökar sin kompetens, både i produktion och ute på fältet så att vi kan bemöta kunden på bästa sätt”, avslutar Andreas Hultfeldt.