EcoSUND® - en hållbar akustiklösning

EcoSUND – en hållbar akustiklösning
  •  

Hållbarhet börjar inifrån

Arbetet mot en mer hållbar verksamhet drivs inte av en person. Precis som det krävs en organisation och ett stort internt engagemang för att lyckas med personalfrågor eller nå visioner kopplade...

Svensktillverkat ljudabsorberande material

EcoSUND är Akustikmiljös egna unika ljudabsorbent, framtaget tillsammans med akustiker och råvaruleverantörer år 2010. All tillverkning sker i Sverige, närmare bestämt i Halland.  

EcoSUND är kärnmaterialet som alla Akustikmiljös produkter är uppbyggda av. Vissa produkter kläs med textil eller akustikduk. EcoSUND-produkterna finns att välja i tjocklekarna 20, 40 och 50 mm och färgerna vit, svart, grå och brun.

Återvunnet och resurssnålt

EcoSUND är tillverkad i 100 % polyesterfiber (PET), varav 50 % är återvunna PET-flaskor. De återvunna PET-fibrerna är tredjepartscertifierade enligt GRS, Global Recycling Standard. GRS säkerställer att kraven säkerställs på bl.a. ingående återvunnet material, begränsning av kemikalier, och hur sociala och miljömässiga frågor hanteras i produktionen. Eftersom EcoSUND är gjord i ett och samma material är den därför helt återvinningsbar. Produkten har lång livslängd och kan återanvändas om och om igen. 

Miljömärkning

EcoSUND klarar kriterier för miljömärkning i Basta, SundaHus och Byggvarubedömningen. Fibrerna är certifierade enligt Oeko-Tex Standard 100.

Inga emissioner eller farliga fibrer

EcoSUND är helt fri från bindemedel och avger därför inte några emissioner eller gaser. Emissionsmätningarna klarar kraven enligt SS-EN ISO 16000-9:2006 för TVOC, formaldehyd och ammoniak. 

Absorbentens uppbyggnad gör att fibrerna både är fukttåliga och kan därmed inte mögla, och släpper inte heller ifrån sig damm eller annat som ger upphov till allergier.

Hur fungerar ljudabsorptionen? 

Ljudabsorption är en invecklad process. Enkelt förklarat så fungerar det genom att ljudvågorna tar sig in i EcoSUND-plattans material, bromsas upp när det krockar med fibersammansättningen och omvandlas där till värmeenergi – och sedan blir det tyst. Detta ger alltså en minskad ljudbild.  

Sedan lanseringen har EcoSUND varit högt uppskattad av kunder och akustiker på grund av sin goda absorptionsförmåga även vid brant infallande ljudvinkel. EcoSUND har en jämn absorptionsegenskap över hela talets spektra. 

EcoSUND ger positiva effekter oavsett om man använder det på tak eller vägg. Men, för att få bästa möjliga akustiska effekt, bör man ta hjälp av kompetenta personer för att göra rätt val av produkter och placering som en del i att få det perfekta ljudet. Denna kompetens finns hos Akustikmiljö.

Ljudabsorptionstest

Ljudabsorption är testat i enlighet med standard ISO 354 och ISO 11654. Testresultat finns hos oss på Akustikmiljö och även på Acoustic facts.   

Exempel på testresultat för 50 mm EcoSUND:

  • Diktmonterad, Klass A αw 0,9 50 mm luftspalt,
  • Klass A αw 0,9 200 mm luftspalt,
  • Klass A αw 0,95  

Brandtest

 EcoSUND är testad och provad enligt EN 13501-1:2007 + A1 2009, EN 13823 och EN ISO 11925-2 med godkänd klassning B-s1,d0 *.

* Även testad med ytskiktsmaterial av polyester och Trevira CS.

Har du frågor om EcoSUND?

Ring oss eller skicka ett mail:

+46 (0)346 714 850

info@akustikmiljo.se