Taggar:

Välkommen till Akustikmiljö och Falkenberg!

  • Patric Gustafsson vid lamineringsmaskinen, där ytskiktet fästs vid ljudabsorbenten med en specialutvecklad limfilm utan kemikalier.
    Patric Gustafsson vid lamineringsmaskinen, där ytskiktet fästs vid ljudabsorbenten med en specialutvecklad limfilm utan kemikalier.
  • Hela familjen, här representerad av Patric, jobbar i företaget.
    Hela familjen, här representerad av Patric, jobbar i företaget.
  •  

Så jobbar vi

Mycket har hänt sedan starten 1996. Idag har vi en av Europas modernaste maskinparker i sitt slag och erfarenhet inom akustik som sträcker sig över flera decennier.

Akustiksmiljös mål är att leverera snabbt, möta kundernas önskemål och arbeta miljöeffektivt. Och förstås att finnas på den plats där hjärtat också finns och omge sig med människor man gillar. Därför är Falkenberg den perfekta platsen.

Patric Gustafsson matar in en ljudabsorbent med transparent limfilm och grått tyg i lamineringsmaskinen tillsammans med sin kollega Jonatan. Noggrant slätar de till tyget på varsin sida så att inga veck blir kvar. Det ska bli till lod, en av Akustikmiljös produkter: avskärmande stavar för kontorsmiljö. ljudabsorption, avskärmning och utsmyckning på en och samma gång utan att folk stängs in bakom skärmar.

- Skivan går igenom lamineringsmaskinen, värms upp till 150 grader så att limfilmen smälter och ytskiktet fastnar, och sedan kyls den ned i andra ändan, förklarar Patric.

Han har gjort det här några gånger kan man lugnt säga. När hans pappa Magnus startade Akustikmiljö 1996 var Patric 15 år och började direkt jobba på helger och lov.

- Men det var inte självklart att jag skulle jobba här hela livet. Men jag var tvungen att avbryta min militärtjänstgöring på grund av astma, så då började jag jobba här igen. Sedan både reste och jobbade jag utomlands i några år. Men för sju år sedan flyttade vi hem till Falkenberg för gott.

Lokalerna på Falkåsvägen, där 16 personer arbetar, domineras av högar av absorbentplattor. Och av två jättemaskiner, dels lamineringsmaskinen, dels en datorstyrd skärmaskin där den laminerade plattan senare ska skäras till 22 stavar. Just nu matas den sakta ut ur lamineringsmaskinen, alldeles som nystruken.

- Jodå, det är den perfekt till också, säger Patric. Mamma brukar köra dukar igenom den.

Familjeföretag

Textilier Hela familjen är involverad i verksamheten. Patric är vd, pappa Magnus är sedan i våras exportansvarig och mamma ansvarar för många av textiluppdragen. Brodern Sebastian gör sin praktik på Warner Music men jobbar också med webben. Ett riktigt familjeföretag alltså.

- Den familjära känslan är viktig, bekräftar Patric. Allt blir lite personligare. Vi har också varit duktiga på att rekrytera lokalt, säger han och börjar räkna upp namn: nästan alla i produktionen har spelat fotboll med eller mot varandra, gått på gymnasiet ihop och vuxit upp i samma kvarter, Slätten.

- Att vi känner varandra från förr skapar en särskild stämning. Alla ställer upp om det behövs, och tvärtom, det är inte krångligt att få ledigt med kort varsel om någon behöver.

Från början hyrde Akustikmiljö in sig på en lamineringsmaskin, men när det företaget flyttade sin produktion bestämde man sig för att investera i egna, lokala maskiner.

- Vår nisch är att leverera snabbt och kundanpassat. Egna maskiner innebar att vi kunde börja göra det i större utsträckning, och det ledde till fler kunder. Vi har ju alltid arbetat med miljövänliga material som går att återvinna, och det har gjort oss mer efterfrågade med tiden också, säger Patric.

Värnar om kunden och miljön

För Akustikmiljö är det viktigt att alltid göra sitt yttersta för kunden. Patric berättar om en invigning av en nyinredd skola som höll på att gå i stöpet eftersom de specialdesignade ljudabsorbenterna som levererades hade blivit transportskadade bara ett par dagar före invigningen. Men då la Akustikmiljö in en högre växel och lyckades leverera nya i tid.

Bakom Akustiksmiljös affärsidé ligger ett brinnande engagemang för bra ljud. Magnus Gustafsson har tinnitus och vet hur stressande en felaktigt utformad inlärningseller arbetsmiljö kan vara. Patric lyfter fram miljöaspekten - det känns bra att barnens förskola har ljudabsorbenter som han vet inte innehåller något konstigt eller avger partiklar som inte är bra.

- Både jag och brorsan har alltid fått veta att miljön är viktigt och vi vill förstås inte utsätta våra nära och kära för något som är skadligt.

Närhet till allt

Just nu är det mycket att göra - det är december och många skolor och kommuner vill ha sina beställda absorbenter levererade lagom till jullovet. Men vi hinner med en liten sväng ned till havet. Vi tar bilen trots att det bara är några minuter dit ned för vädret är höstruggigt och småregnigt grått. längs vägen pekar Patric ut underleverantörer, Wabeno, Cadi, Miljölack, Pexymek. Nästan alla ligger på cykelavstånd.

- Det är väldigt bra. Vi kan snabbt åka över till dem om det behövs, och dessutom sparar det tid, pengar och miljö att inte vara beroende av långa transporter.

Läget i Falkenberg är perfekt ur många synvinklar. När Patric får frågan om vad som är det allra bästa med staden tar det en stund innan har svarar. Inte för att det är svårt att komma på argument, utan för att de är så många. Nätverket. Att man känner alla. Att det är nära och lätt att ta sig till både Danmark och Göteborg. Småsakerna, som korta avstånd och inga köer, som gör arbetsdagen lättare. Att Falkenberg fortfarande ses som den lilla kommunen inklämd mellan större, så att levnads- och etableringskostnader är låga.

- Och så naturen och friheten vi har eftersom vi bor som vi gör, så nära havet.

Perfekta läget

Patric GustafssonPatric Gustafsson Havet ligger lugnt och grått. Ingen kitesurfing i dag; Patric är annars ute varje vecka om det blåser tillräckligt bra. Stranden och havet är viktiga året runt, inte bara de där sommarmånaderna då turisterna trängs här.

- I somras funderade vi på vart vi skulle åka på semestern. Men så insåg vi att alla vallfärdar ju hit, så varför skulle vi ge oss i väg? Men nu kan det faktiskt vara företagsflytt på gång. lokalerna på Falkåsvägen kan Akustikmiljö inte bygga ut mer.

- Så inom fem år behöver vi nog hitta något nytt. Men vi flyttar inte härifrån, utan snarare ännu närmare underleverantörerna. Vi vill vara lokala - det får inte bli för stort och internationellt, då tappar man känslan.