Taggar:

White Guide kollar ljudet på restauranger och caféer

Nu tar krogrecensenter allt tydligare ställning mot dålig ljudmiljö på krogen. Nyligen konstaterade Krogkommissionen i Dagens Nyheter att ett besök på en nyöppnad Stockholmsrestaurang var som att ”äta sina skaldjur med en gräsklippare som bordsgranne”. 

Allt  fler upplever obehag med ljudmiljön på caféer och restauranger och vi ser idag många olika röster som belyser problemet:

White Guide

Restaurangguiden White Guide har uppmärksammat detta och kommer från och med nästa år att göra bedömningar även på ljudmiljön. ”Det är klart att vi ska premiera ställen med bra ljudmiljö, inte klanka ner på dålig”, säger Mats Hanzon, White Guides styrelseordförande. Läs mer på http://www.hrf.se/artikel/white-guide.

Dagens Nyheter

”Ljudnivån är något som även stans restauratörer bör tänka på”, uppmanade Dagens Nyheters respekterade Krogkommission när de besökte nyöppnade Carousel, som hade ljudnivåer på uppåt 90 decibel.

Hörselskadades Riksförbund

”Tinnitusframkallande ljudmattor som omöjliggör alla former av normalt samtal är aldrig okej.” skriver HRF, Hörselskadades Riksförbund. HRF välkomnar att både fack och arbetsgivare inom restaurangbranschen nu engagerar sig i ljudmiljöfrågan.

ISELA och Oscars i Varberg

Inredningsdesigner Patricia Trambevski på ISELA om uppdraget att inreda Nattklubben Oscars i Varberg; ”Jag har arbetat med både restauranger och kontor och ser en tydlig uppdelning i vilket fokus man har. För upplevelsebaserade kunder inom restaurang och hotell handlar det om att skapa upplevelser och atmosfär”, säger hon.

”Målet med Oscars var att skapa en unik kosmopolitisk känsla, där man kan vara var som helst i världen utan anknytning till Varberg. Akustikmiljö hjälpte mig med infärgade ljudabsorbenter där vägg och tak gick i en och samma kulör, taget från tapeten. Eftersom det är en nattklubb fanns särskilda krav på akustiken där ljudet är en del av upplevelsen. Kall och varm ljudbild påverkar atmosfären lika mycket som efterklangstider och ljudnivåer och det gäller att få till rätt känsla.” fortsätter Patricia.

Tips för bättre ljudmiljö

  • AKUSTIKTAK – nedpendlat från tak.
  • TAKABSORBENTER –ovanför serverings- och beställningsdiskar.
  • VÄGGABSORBENTER – täck så stora ytor som möjligt.

Om Akustikmiljö

Akustikmiljö har 30 års erfarenhet av akustiska produkter och lösningar till restaurang, skola och omsorg. Vi arbetar tillsammans med några av landets absolut mest respekterade och välrenommerade akustiker, tillsammans har vi en kompetens som få kan mäta sig med.

Relaterade produkter

Kontaktpersoner

Johan Götesson

E-post: johan@gotessons.se

Tel: +46 (0)706 49 11 06

Adress: Ambassador/Business Development