Taggar:

Möbelverket tillverkar stolar med inbyggd ljuddämpning

Den ene tröttnade på ingenjörsbanan, den andre på att konsulta. De valde att bli möbelsnickare och har hittat sin nisch i genuint hantverk för offentlig miljö. Och kryddar det med smarta lösningar.

Alldeles nedanför Sjöfartsmuseets stora sidotrappa i Göteborg, på en återvändsgata med havsutsikt, ligger Möbelverket. Det är en anrik hantverksgata – på hörnan ligger en möbelverkstad, och Möbelverket delar lokaler med en av Göteborgs få förgyllare. Hit flyttade Jonas Olsson och Marcus Sjögerén från sitt eget snickeri i Falkenberg för att kunna koncentrera sig på nya designer, produktutveckling och försäljning. För det har, som det heter, lossnat för Möbelverket nu.

Träffades på möbelsnickeriutbildning

Men vi tar det från början. 2002 träffades Jonas och Marcus på möbelsnickeriutbildning i Grebbestad efter att ha tröttnat på sina respektive tidigare karriärval. Marcus hade en bakgrund från möbelbutiken Room i Stockholm, både som anställd och konsult, och har alltid hållt på att konstruera möbler – till och med i lego som liten. Jonas kom direkt från Chalmers och en utbytestermin i Italien som fått möbelintresset att vakna.

 – Under utbildningen insåg vi att vi ville starta eget tillsammans, säger Jonas. Men att det skulle bli möbler till offentlig miljö, det var inte självklart. 

Med sig in i det gemensamma företaget hade Jonas stolen Lola, en klassisk men ändå nätt stapelbar stol i ask. Tillsammans fortsatte de att designa och rita möbler, främst i ask och ek, både till offentliga miljöer och privatpersoner. Sakta växte kundkretsen. Sortimentet utökades med bord, bänkar, skrivbord, en förvaring och flera specialdesigner. 

Stolar till kronprinsessan Victorias vigsel

Och så, 2010, fick de prestigeuppdraget att leverera Lola-stolar till inget mindre än Kronprinsessan Victorias och Prins Daniels vigsel i Storkyrkan i Stockholm. 200 stolar signerade Möbelverket blev suttna på av världens kungligheter och kändisar. Bara det en fjäder i hatten, men medieuppmärksamheten runt stolleveransen ledde också till att en annan kyrka hörde av sig. En kyrka med ett specifikt inredningsproblem.

Skallsjö kyrka i Floda skulle renovera sitt kyrkorum och hade bestämt sig för att byta ut de traditionella kyrkbänkarna mot enskilda stolar. På det sättet skulle man få ett mer flexibelt rum. Dock insåg man att den flexibilitet och rörlighet som stolar innebar, också skulle medföra en hel del mer stolskrap och oväsen, som i ett stort kyrkorum med ekgolv, stenväggar och högt i tak skulle innebära ett rejält störningsmoment.

 – Man har blivit mer och mer medveten om ljudet och ljuddämpning i kyrkor och andra liknande offentliga rum de senaste åren, säger Marcus. Och I Skallsjö kyrka blev det väldigt tydligt att man behövde göra något eftersom man tog bort de klädda kyrkbänkarna, vilket innebar att ljudet blev så mycket högre. 

Efter några produktutvecklingsturer fram och tillbaka bestämde sig Skallsjö kyrka för en nyutvecklad variant av Lola, Josef, en lite bredare stol men högre rygg för ökad sittkomfort, viktigt när man ska sitta still länge. Stolen fick namn efter möbelsnickarnas skyddshelgon. 

Ljuddämpningen återstod att lösa

Men problemet med ljuddämpningen återstod fortfarande att lösa. Några år tidigare hade Jonas och Marcus gått en utbildning hos Exportrådet och då träffat på Akustikmiljö. 

 – Vi har alltid varit lite nyfikna på det Akustikmiljö gör, vi har varit på besök i fabriken och har nog haft idéer om samarbete i tankarna rätt länge, säger Jonas.

Varje stol försågs med en ljuddämpande skiva Sund absorbent i botten, under sittdynan. Den kläms helt enkelt fast i ramen och behöver inte fästas på något annat vis. Placeringen gör att stol- och skoskrap direkt fångas upp och dämpas. Varje bit är visserligen bara 350x350 millimeter, men totalt innebär de 25 kvadratmeter helt osynlig, men högst effektiv ljuddämpning i kyrkorummet.

Jonas och Marcus talang för problemlösning kom också till användning i utformningen av ett kopplingsbeslag för kyrkstolarna. Det blev en metallbåge som fäster ihop stolarna antingen på rad eller i vinkel – så att några stycken tillsammans kan bilda till exempel en fast halvcirkel eller cirkel. På bågen kan man dessutom enkelt fästa en kardborrebandförsedd skinnpåse att lägga psalmboken i. Och trots beslaget är stolarna fortfarande stapelbara, sex stycken på höjden, något som Skallsjö kyrka särskilt hade efterfrågat. Möbelverket var med i Skallsjö kyrka när det nyrenoverade kyrkorummet invigdes och fick ett särskilt tack från församlingen. Besökarna var nöjda och sade sig sitta bekvämt, och kyrkan är nöjd med både stolarna och ljuddämpningen de medfört.

 – Det har blivit som ett helt nytt rum nu, med fler funktioner, och väldigt behagligt att vara i, tycker jag, säger Jonas. Jag brukar sällan förhäva mig, men det var häftigt att se stolen i kyrkan i rader, och kul att se hur folk reagerade.

I deras möbelfilosofi finns ett uttalat miljötänkande, ett intresse för traditionellt hantverk, gärna i närområdet. Till exempel sys dynorna till Josef av en tapetsör i Ljungby utanför Falkenberg på en gammaldags symaskin. Stolarna behandlas med pigmenterad vaxolja som är miljövänligt. Och skinnet i stolen är Elmoskinn från Svenljunga.

 – I den mån vi kan försöker vi tänka på miljön och på att använda duktiga lokala tillverkare, säger Marcus.  

Fokuserar på design och utveckling

Sedan flytten till lokalerna vid Sjöfartsmuseet har Möbelverket alltså gått in i en ny fas. I stället för tillverkning i eget snickeri görs nu allt i Tibro. Visserligen består lokalen till viss del av en verkstad där Marcus och Jonas gör prototyper och testar nya lösningar, men merparten av sin tid vill de ägna åt design och utveckling.

 – När man gör första exemplaret av en stol, då är det roligt, säger Marcus. Men när man gör nummer 75 och ändå inte är klar och inte tycker att det är så skoj, då är det dags att gå vidare. Nu kan vi koncentrera oss på formgivningen, men vi ställer samma krav på tillverkarna som vi ställde på oss själva förut. Jonas håller med. 

 – Det är viktigt att få tid att tänka. Den här lokalen är perfekt för oss. Här har vi möjlighet att både snickra och produktutveckla. Och att utgå från en egen skiss och gå in och förverkliga den i prototypverkstaden ger en kreativ gnista.

Snart lanseras en vidareutveckling av kontorsstolen Rima, som fått en kaxig överdimensionerad ryggkudde som ökar sittkomforten ytterligare. De skissar också på detaljer som nya beslag för beninfästningar. Fler sätt att få med ljuddämpning i designen lär det också bli.

 – I fortsättningen kommer vi alltid att försöka hitta möjligheter att använda absorbenter. Varför inte i barstolar till exempel? säger Marcus.

FAKTA MÖBELVERKET

Möbelverket designar och tillverkar möbler till privatpersoner och offentlig miljö. Stor vikt läggs vid enkel och tidlös design, traditionellt hantverk, lokal produktion och ekologiskt tänkande. Marcus Sjögerén och Jonas Olsson driver Möbelverket. Storsäljare är stolarna Josef och Lola samt skåpet MV15. Möblerna finns att köpa på Room, Möbelgalleri Anna, Meijers Möbler och Tornbo Möbler.