Taggar:

Med historien på väggarna

STORPRINT Akustik

Med STORPRINT kan du trycka nästan vilken storlek du vill. Skapa din egen design med eget val av foton, collage eller illustrationer.

När Scandinavium skulle renoveras och bland annat inrymma en helt ny restaurang gick uppdraget till Abako arkitektkontor som redan tidigare arbetat med ett flertal olika projekt för Got Event som driver arenan.

Tanken var att skapa en mötesplats i form av en helt ny restaurangdel och även att ta fram och synliggöra Scandinaviums långa historia. Och nog känner man en fläkt av historiens vingslag när man går omkring bland gamla konsertaffischer, autografer och bilder på Frölundaspelare som passerat revy genom åren. 

Den nya delen inrymmer en stor restaurangyta med plats för 700 gäster och ska fungera som en mötesplats för supportrar, fans och vänner i anslutning till de olika evenemangen.

Restaurang Glöd är precis som namnet antyder en varm historia och färg-erna går i olika röda och gula toner med koppar som accent. Att komma in i restaurangen känns faktiskt lite som att komma in i Göteborgs eget vardagsrum.

­– Istället för att leta runt efter en pub eller restaurang i närheten av arenan kan man nu stämma träff inne på arenan. De flesta som går på en konsert eller ett evenemang är ju 

ändå där ett par timmar i förväg och under den tiden vill de kunna slappna av och kanske äta något eller ta en öl säger Birgitta Holmström som är ansvarig inredningsarkitekt för projektet.

Del av en större helhet

Bakom renoveringen av Scandinavium står Abako arkitektkontor i Göteborg. Abako har varit engagerad i ett flertal ombyggnadsprojekt på Scandinavium. Tillsammans med Got Event AB, som har hand om verksamheten, har kontorets medarbetare tagit fram nya koncept för läktarstolar, entreér, foajéer, barer och lounger.

Det nya uppdraget som påbörjades 2015 gick ut på att skapa en helt ny restaurangyta på det våningsplan där det fanns ett kontor.

En utmaning var att få till en bra och behaglig ljudmiljö i det som tidigare var ett kontor med plats för cirka 40 personer. Nu skulle lokalen kunna rymma 700 personer.

För att dämpa sorlet av gäster är innertaksytor klädda med ljudabsorberande material och två gigantiska fotoabsorbenter löper längs med ena sidan av restaurangens väggar. Fotoskärmarna består av ett collage av historiska publikbilder och reflekteras av speglar som sitter på den innervägg som vetter mot arenan. På så sätt skapas ett möte med ”publiken” i arenan. 

­– Akustikmiljö var väldigt självgående och tog egna initiativ till att lösa saker som kom upp under projektets gång, som till exempel att göra plats för högtalare som inte var planerat från början, säger Birgitta.

Bilder Berättar

Fotografierna som finns på ljusschaktets vägg är publikbilder från otaliga konserter och evenemang som Got Event har i sitt bildarkiv, en guldgruva full av minnen från Scandinaviums långa historia som arrangör av konserter och andra event.

Fotoskärmarna är framtagna av Akustikmiljö och är 18 meter långa och 3 meter höga och vi har bilderna i två stora ljusschakt i lokalen. De är tillverkade i en teknik som möjliggör långa tryck utan skarvar. Allt är tryckt i ett enda stycke och följer till och med husets välvda form.

Scandinavium har formen av en cylinder och det cirkelformade motivet återkommer även i interiören, cirklarna på väggmotivet, cirkelmönstret på den kopparlaminerade bardisken och ett antal cylinderformade armaturer som ger ett effektfullt intryck.

– Tanken var att även armaturerna skulle fungera som ljudabsorbenter men det blev helt enkelt för dyrt säger Birgitta och tillägger att med tanke på att man räknar med att Scandinavium ska finnas kvar på tomten cirka tio år till så har arbetet fått prioriteras på ett annat sätt än det kanske hade gjorts om projektet haft en längre förväntad livslängd.

Två restauranger i ett

Alla foton och bilder är en del av Scandinaviums historia och en av grundtankarna i projektet har varit att plocka fram och visa upp just detta. Något som faktiskt började redan vid renoveringen av Arena Restaurang & Bar som numera heter Pouls restaurang. Namnet kommer från den arkitekt som ritade Scandinavium 1971, Poul Hultberg. Båda restaurangerna har ett samband mellan våningarna, och vi har försökt att sammankoppla den övre våningen med den undre restaurangvåningen Glöd kök&bar.

Ett historiskt collage 

Restaurangen hade redan många foton som prydde väggarna, det var artister och musikgrupper, isdansöser, Gothenburg Horse Show samt många idrottsutövare som varit på Scandinavium genom åren. Vi bestämde oss för att ta materialet och bearbeta det i datorn och trycka upp det på väggen istället som en enda sammanhängande tapet, säger Birgitta.

Detta arbete ledde till en djupdykning ner i Scandinaviums arkiv där man hittade en hel skatt av gamla bilder på både artister och publik, gamla och nya affischer och flera gästböcker fulla av autografer. Och bilderna från arkivet är ett genomgående tema i den nya renoveringen. 

Artistbilderna och affischerna har använts också på pelarna i entrén som nu fungerar som annonspelare när de pryds av bilder på olika artister i fullstorlek. Så även om Scandinavium börjar närma sig pensionsåldern lever historien än så länge vidare på såväl väggar som i inredning.

Fakta Abako arkitektkontor

Abako är ett kreativt arkitektkontor som ägs gemensamt av de 45 medarbetarna i Göteborg. Arkitektkontoret startade sin verksamhet 1973 och arbetar från helhet till detalj. Abako har arbetat med Scandinavium i olika projekt sedan slutet av 90-talet.

Birgitta Holmström är arkitekt SIR/MSA och har arbetat med flera uppdrag för Got Event AB på Scandinavium och Ullevi. Hon har också arbetat med många bibliotek i Göteborg med omnejd. Teamet som arbetat med Scandinavium tillsammans med Birgitta utgjordes av Maria Niklasson Holmgren, uppdragsansvarig arkitekt, Andreas Lindblad, handläggande arkitekt och Sigbjørn Steinstø, byggnadsingenjör.

http://www.abako.se

Relaterade produkter